Soros György

Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata – alapítványok, partnerek, projektek – több mint 100 országra kiterjedő hálózatának alapítója és elnöke. A nyílt társadalom iránti elkötelezettsége – amelyben a jogokat tiszteletben tartják, a kormány felelősségre vonható, és az igazság senkinek sem a monopóliuma – minden korábbi filantróp magánkezdeményezéstől megkülönbözteti a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatát.

Soros 1979-ben kezdte emberbaráti tevékenységét, amikor ösztöndíjat adott fekete dél-afrikaiaknak az apartheid idején. Az 1980-as években a keleti blokk országaiban Xerox-gépeket adott betiltott szövegek másolásához, és támogatta a nyugattal folytatott kulturális cserekapcsolatokat, ezzel is elősegítve a kommunista rendszerek gyöngítését.

A berlini fal leomlása után létrehozta a Közép-Európai Egyetemet a kritikus gondolkodás elősegítése céljából. Filantróp tevékenységét kiterjesztette az Egyesült Államokra, Afrikára és Ázsiára. A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatta az ügyvédsegédeket és jogászokat abban, hogy több ezer olyan személyt képviseljenek, akiket törvénytelenül tartottak fogva néha éveken keresztül jogi képviselet nélkül.

Soros György nevéhez kapcsolódik a történelem eddigi legnagyobb és legösszehangoltabb erőfeszítése annak érdekében, hogy az európai romák végre részeseivé váljanak a társadalmi fejlődés folyamatainak. Az Alapítványok iskolai és egyetemi ösztöndíjakat adott több ezer tehetséges diáknak – köztük fiatal romáknak, fegyveres konfliktusok menekültjeinek, valamint más, perifériára szorult csoportokból származó fiataloknak.

Soros György segített egy olyan nemzetközi rendszer létrehozásában, amely átláthatóvá és felelősségre vonhatóvá teszi a természeti erőforrásokat használó iparágakat, melyek helyi zsarnokok lefizetésével működtek évtizedeken keresztül ­– aminek következtében borzalmakkal és kegyetlen, erőszakos cselekedetekkel terhelt konfliktuszónák jöttek létre. Olyan független szervezeteket támogatott mint a Global Witness, a Nemzetközi Válságcsoport, az Európai Külkapcsolatok Tanácsa, illetve az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézete.

„A pénzügyi piacokon elért sikerem nagyobb függetlenséget biztosított számomra, mint a legtöbb embernek” – írta egyszer Soros. – Ez lehetővé teszi, hogy kiálljak vitás ügyekben: lényegében azért kötelez ez engem a cselekvésre, mert mások nem tehetik meg.”

Ha Soros Györgynek a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatán kívül folytatott tevékenységéről további információra van szüksége, látogassa meg a www.georgesoros.com oldalt.