Közlemény az ösztöndíjcsalásokkal kapcsolatban

A Nyílt Társadalom Alapítványok tudomására jutott, hogy hamis ösztöndíjajánlat hirdetések jelentek meg az interneten. A csalásokat közösségi oldalakon, hamis fiókokat használva követik el, Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok nevének jogtalan felhasználásával azzal a céllal, hogy a megtévesztett áldozatoktól pénzt vagy személyes adatokat szerezzenek.

A csalók célja esetenként az, hogy személyes adatokhoz, többek között lakcímhez, telefonszámhoz, hitelkártyaszámhoz vagy bankszámlaszámhoz jussanak, amiket aztán tolvajok használnak fel saját azonosításukra. Gyakori módszer, hogy a kiszemelt áldozatnak olyan üzenetet küldenek, amely szerint őt választották ki különféle pénzadományok kedvezményezettjeként.

Ilyen módon sem a Nyílt Társadalom Alapítványok, sem annak szervezeti egységei nem kérnek sem pénzt, sem személyes adatokat. Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok semmilyen módon nem érintett, és nem felelős az olyan típusú üzenetekért, amelyek megtévesztésként használják a szervezet nevét.