Együtt újítják meg a VIII. kerület identitását civilek, helyi lakók, aktivisták és művészek

Az Auróra házban nyolc civil szervezetnek biztosítunk irodát, több mint nyolcvan kezdeményezésnek és szervezetnek bázist és megmutatkozási lehetőséget, az aktivistáinknak tevékeny közösséget, helyi lakosok egy csoportjának pedig közösségszervezést. A VIII. kerület szívében működünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a budapesti gettóról szóló előítéletek helyébe pozitív képet állítsunk, amelyben a kerület kulturális sokfélesége nem hátrány, hanem erőforrás.

Az Aurórát 2014-ben nyitottuk meg Józsefváros legendás részén, a több évtizede gettóként számon tartott Népszínház utca egyik mellékutcájában. Kezdettől célunk volt, hogy a helyi lakossággal kapcsolatot teremtsünk és segítsünk a városrész rossz hírének átalakításában. A ház kezdeti formáját is önkéntesek segítségével alakítottuk ki. Az ő munkájuk azóta is fontos szerepet játszik a működésünkben, bevonásukra és segítésükre mentori rendszert dolgoztunk ki.

A ház egyes szintjein zajló változatos tevékenységek együttesen tartják fenn ezt a hibrid modellben működő civil és kulturális, közösségi központot. Az emeleten civil szervezeteknek biztosítunk irodákat kedvezményes bérleti díjért. Itt működik az üzemeltető Marom Egyesület mellett a szociális munkával foglalkozó Alternatíva Alapítvány, a kutatással és oktatással foglalkozó Közélet Iskolája, a civilek kommunikációját segítő Zöld Pók Filmműhely, a Mókusok néven elhíresült Pneuma Szövetség művészcsoport, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány és a Roma Sajtóközpont. Közösségi tereinket rajtuk kívül még több tucat civil szervezet, csoport és kezdeményezés használja, akiknek nagyon olcsón biztosítunk infrastruktúrát és hátteret programjaikhoz. Ezek lehetnek képzések, találkozóik, sajtóeseményeik, műhelyek, viták vagy akár filmklubok.

Az Auróra ház aktívan tesz a városrész közösségéért is. Ásmány Lívia közösségszervező felkereste, megszervezte és összefogta a Csarnoknegyed lakóinak közösségét, akik nálunk tartották találkozóikat és Nyolctól Nyolcig néven saját Facebook-csoportot indítottak, ahol megosztják a projektjeik és eredményeik hírét. Ásmány kérdőívek és interjúk segítségével térképezte fel a lakosok és háztartások jellegzetes problémáit, majd közösségi találkozókat szervezett, ahol az érintettek közösen kerestek megoldást a gondjaikra. Ilyen volt az italboltok ügye, amelyek működése a környék alkohol-problémákkal küzdő lakói és a többi lakos között komoly konfliktusokat idéz elő. Gyors sikert értek el a minden nagyvárost kínzó kutyapiszok kérdésében: a Járókelő.hu-val együttműködésben, annak online felületén rögzítették, hány köztéri kuka hiányzik az érintett területen, és rövid nyomásgyakorlással elérték, hogy a megrongálódott vagy eltűnt szemeteseket visszahelyeztesse az önkormányzat.

Az előadótermünkben változatos kulturális események találnak otthonra: sok-sok koncert és színielőadás mellett a Kortárs Dráma Fesztivál már indulásunkkor beköltözött hozzánk. Más fesztiváloknak is otthont adunk és mi magunk is szervezünk ilyeneket. Évek óta minden júliusban kivonulunk a Nógrád megyei Bánkra, a Leveleki Eszter-féle hajdani legendás „nyaraltatások” helyszínére. Az ott tartott Bánkitó Fesztiválra becsatornázunk kortárs színházakat és civil kezdeményezéseket is. A Negyed7 Negyed8 Fesztivál fókuszában a várostörténet állt, itteni lakosokat és iskolásokat is bevontunk a negyed megismerésébe és identitásának újraírásába: sétákat, kiállítást, beszélgetéseket szerveztünk. A jegybevételből pedig menekültekkel foglalkozó civil szervezeteket támogattunk. A Népszínház Karnevált idén áprilisban rendeztük meg először és szeretnénk hagyományt teremteni belőle: ez lehetőséget teremt arra, hogy a környék különösen sokszínű a lakossága összeismerkedhessen egymással. A berlini Karneval der Kulturen mintájára utcazenével, focival, tehetségkutatóval, művészeti és gasztronómiai programokkal segítettünk abban, hogy a helyben élő menekültek, bevándorlók, különféle kultúrájú csoportok megmutathassák magukat, és a többségi társadalom tagjai a távoli ellenségképek helyett megismerhessék a valóban itt élő embereket, a szomszédaikat.

Nagy energiákat fordítunk a családi programok szervezésére, a fesztiváljaink is családbarát események, emellett hétvégenként Vasárnapocska néven játszóházat tartunk.

A 2015-ös menekültválság idején, amikor menedékkérők tömegei rekedtek budapesti pályaudvarokon, az Aurórában több mint 1000 embernek, főleg kisgyerekes családoknak biztosítottunk egy-két éjszakára szállást. Aktivistáink őrséget szerveztek és vállalták az épület takarítását. A házban irodát bérlő civil szervezetek is segítettek, felajánlották helyiségeiket a rászoruló családoknak. A pincében az előadótermet raktárként használta a Segítsünk együtt a menekülteknek! csoport. Itt tárolták a felajánlott a adományokat, majd innen juttatták el őket a nélkülözőkhöz.

Munkánkat a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet támogatta, ebből a támogatásból sikerült infrastrukturálisan is fejlesztenünk a házat. Hangszigetelést építettünk, hogy a környező lakókat minél kevésbé zavarjunk; akadálymentesítettük az épületet és felújítottuk az elektromosvezeték-hálózatunkat a biztonságos üzemelés érdekében. A Nagytermet és Kioszkot felújítottuk, mert a sok közösségi program jelentősen igénybe vette őket az elmúlt időszakban. A házhoz tartozó foghíjtelken kerthelyiséget alakítottunk ki helyi lakosok, a Nyolctól Nyolcig csoport és önkénteseink segítségével, közös tervezés alapján. Itt is szerveztünk gyermekprogramokat, közösségi és civil rendezvényeket, és a helyi lakosok is birtokba vették a teret. Már születésnapot és esküvőt is rendeztek nálunk. A kerthelyiség külső falain a Közélet Iskolája kiállítása látható: nagyszabású akciókutatást folytattak korábbi magyarországi lakhatási mozgalmakról, molinóikon ennek eredményeit bárki megtekintheti.

A döntéseinkbe igyekszünk bevonni a ház közösségét és az aktivistáinkat, szomszédainkat is. Mostanra sokoldalú civil központtá növekedtünk, a tevékenységeink egymást segítik és kiegészítik. A fejlesztéseinknek köszönhetően jobban elérjük a helyi lakosokat, akiket támogatunk az érdekérvényesítésben és a közösségük fenntartásában. A civil szerepvállalásban megedződött partnereinket segítjük, hogy megtalálják a célközönségüket, biztos hátteret kapjanak a működésükhöz, kulturális programjaink pedig bevonzzák azokat, akik számára ezek a társadalmi ügyek is érdekessé válhatnak. Alternatívát kínálunk a városrészünkben zajló erős dzsentrifikációval szemben: a nehezebb sorsú lakosok kiszorítása helyett a sokféleségük megismerésére és integrálásukra biztatjuk a kerület népét és döntéshozóit. 

Learn More:

Add your voice