Skip to main content
Newsroom Press release

A Nyílt Társadalom Alapítványok új művészeti és kulturális támogatást jelentettek be

BERLIN—A Nyílt Társadalom Alapítványok 360 millió forintos támogatást nyújtanak független művészeti és kulturális projektekre egy olyan időszakban, amikor aggasztóan megnőtt a politikai szempontok szerepe az állam kulturális és művészeti támogatási rendszerében

Az új kulturális alapot a budapesti Summa Artium kezeli majd. Ez a szervezet 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen magánszemélyeknek és az üzleti köröknek a magyar kultúra és művészeti tevékenységek támogatására.

A Summa Artium a nyilvánossághoz fordult, hogy egy új alap segítségével támogathasson olyan művészeti és kulturális programokat, amelyek a művészeti értékeken kívül álló okokból  nem számíthatnak az adófizetői pénzből finanszírozott állami támogatásra. Az Nyílt Társadalom Alapítvány ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott abban a reményben, hogy példáját sok magyar vállalkozás és magánszemély követi majd.

A Nyílt Társadalom Alapítványoknak nem lesznek képviselői a független alapban és így nem lesz beleszólásuk a támogatási döntésekbe.

Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke kijelentette: “Magyarország kormánya nagyvonalú pénzügyi támogatója a művészeteknek. Sajnos ezekhez a támogatásokhoz politikai elvárások tartoznak. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk egy olyan alaphoz, amely független alkotókat támogat, akik segítenek mások szemével látni a világot, meglepnek, örömöt okoznak és felcsigázzák az érdeklődést a nekünk mutatott lehetőségekkel.”

Soros György, amikor lehetővé vált számára, hogy létrehozza az első alapítványát Budapesten, 1984-ben, igyekezett kísérletező, a politikai elvárásoktól független művészeket támogatni, ezzel is szélesítve az ország kulturális horizontját.

A Magyar Soros Alapítvány támogatott kortárs színházi műhelyeket és 1985-ben létrehozta Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központját, amely új távlatokat nyitott magyar művészek számára mind itthon, mind pedig külföldön.

Az Alapítvány támogatásai tették lehetővé több ezer veszélyeztetett régi könyv és kézirat restaurálását. Az Alapítvány kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy azonosítsa, majd Oroszországból Magyarországra visszahozza a híres Sárospataki Könyvtárat, amelyet még a szovjet hadsereg vitt el Magyarországról 1945-ben.

Az Alapítvány támogatta a határon túli magyar kulturális hagyomány megőrzésére irányuló törekvéseket, mint például az Utolsó óra nevű népzenei gyűjtés, amelynek keretében több ezer órányi felvétel készült magyar népzenészekkel.

Az Alapítvány kulturális támogatása tette lehetővé a rendszerváltás után a rendkívül gazdag folyóirat kínálatot, nagymértékben segítette a könyvkiadást, a vizuális művészeteket, a filmművészet és a fotóművészet számtalan képviselőjét. Kísérleti és dokumentum filmek születtek az alkotóknak és a stúdióknak biztosított forrásokból. A Balázs Béla Filmstúdió és a Pannónia Kecskeméti animációs műhelye is a támogatottak között voltak. 

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world