Skip to main content
Newsroom Fact sheet

Açik Toplum Vakiflari Türkiye

George Soros tarafından kurulan ve yıllık bütçesi 1 milyar doların biraz üzerinde olan Açık Toplum Vakıfları, dünya genelinde insan hakları, adalet ve hükümetlerin hesap verebilirliği konularında çalışan gruplar için dünyanın en büyük özel fon sağlayıcısıdır. Dünya genelinde, her biri önde gelen yerel uzmanlardan ve kanaat önderlerinden oluşan bir yönetim kuruluna sahip 20’den fazla ulusal ve bölgesel vakıftan oluşan bir ağ aracılığıyla 120’nin üzerinde ülkede faaliyet gösteriyoruz.

Açık Toplum, 2001’den bu yana Türkiye’de çalışmalar yapmaktadır ve 2008’de İstanbul’da ulusal bir Türkiye vakfı kurmuştur. Çok geniş bir yelpazedeki yerel ortaklarla birlikte çalışan vakıf, Türkiye’yi uzun zamandır devam eden ve şu anda dondurulmuş olan AB’ye giriş sürecinde desteklemek için yoğun çalışmalar yürütmüştür. Diğer öncelikleri arasında, eğitim standartlarının güçlendirilmesi, kadın haklarının korunması, ayrımcılıkla mücadele ve Suriyeli mülteciler krizine müdahale konusunda yardımcı almak yer almıştır.

Açık Toplum Vakıfları’nın Türkiye’deki tüm faaliyetleri hem İçişleri Bakanlığı hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenmiş ve onaylanmıştır.

Vakıf, Kasım 2018’de Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına olumlu katkılarını yanlış tanıtan temelsiz hükümet kampanyası nedeniyle faaliyetlerini sonlandırdığını duyurmuştur.

Açık Toplum’un Türkiye’de Sağladığı Fonlar

  • 2018’de kapanmadan önce, Türkiye vakfımız sivil toplum kuruluşlarına yaklaşık 2 milyon dolar bağışta bulunmuştur
  • Açık Toplum, 2001’den bu yana Türkiye’deki projelere 35 milyon doların üzerinde yatırım yapmıştır
  • Küresel politikamız doğrultusunda, sağladığımız fonlar, yardım alanların toplam bütçesinin üçte birini aşmamıştır
  • Birlikte fon sağladığımız ortaklarımız arasında Birleşik Krallık, İsveç, Almanya, Hollanda ve Avrupa Birliği’nden birçok ulusal, çok taraflı ve özel gelişim enstitüsü yer almıştır. 

Dokuz Maddede Açık Toplum’un Türkiye

  1. Kritik toplumsal konularda bilgilendirilmiş toplumsal münazarayı desteklemeye ilişkin küresel çalışmalarımız doğrultusunda, Açık Toplum, Türkiye’nin birçok önde gelen kamu politikaları araştırma kuruluşunun önemli fon sağlayıcılarından olmuştur.
  2. Vakıf, 2004-2014 yılları arasında zorlukları ve fırsatları analiz eden üç rapor yayınlayan bir grup seçkin Avrupalı siyasi figürden oluşan Bağımsız Türkiye Komisyonu’na fon sağlamak da dahil olmak üzere, Türkiye’nin şu anda dondurulmuş olan AB’ye üyelik sürecini desteklemek için çalışmalar yapmıştır. 
  3. 2017’de, vakıf Türkiye’deki Suriyeli mülteci nüfusla ilgili olarak şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ankete fon sağlamıştır. Bu ankette 2000 Türkiye vatandaşı ve 8000 mülteci ile görüşülmüştür. Anket sonucunda elde edilen veriler, politikacılar için hem ev sahibi toplulukların hem de mültecilerin kendilerinin ihtiyaçları ve tutumları konusunda değerli yeni içgörüler sunmuştur.
  4. Vakfın engellilerin toplumsal hayata eşit katılımını destekleme çalışmaları arasında, engelli insanların sinemaya gitmesine mani olan engelleri ortadan kaldırarak, sinemaya gitmeyi herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan “engelsiz” film festivallerinin desteklenmesi de yer alır.
  5. Vakfın Suriyeli mülteci kriziyle ilgili çalışmaları arasında genç mültecilerin okula gitmesini destekleme, Suriyeli öğretmenler için Türkçe dersleri ve Türk, Suriyeli ve diğer STK’ların bilgilerini paylaşabilmeleri ve birbirleriyle ilişki kurabilmeleri için bir “mülteci konseyi” kurulmasını destekleme de bulunuyordu. 
  6. Açık Toplum, Avrupa’daki Roman toplulukların önemli bir destekçisidir. Türkiye’de vakfın bu konudaki çalışmaları, bir okul ve resim stüdyosu açılmasına yardımcı olmayı ve bir gençlik orkestrasının desteklenmesini, aynı zamanda Roman sesleri ve temsiliyetlerini desteklemek için daha geniş ölçekli çalışmaları kapsıyordu.
  7. Açık Toplum Vakıfları Türkiye şubesi, ana akım Türkiye toplumunda tabu olarak kabul edilen konularda toplumsal diyalog ve münazarayı desteklemiştir.
  8. Açık Toplum Vakıflarının küresel çalışmaları doğrultusunda, sanattaki sansürle mücadele eden ve ifade özgürlüğü için çalışmalar yürüten grupları destekledik. 
  9. Kadın haklarına ilişkin çalışmalarımız, ağırlıklı olarak Kürt nüfusun yaşadığı Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde kadına karşı şiddeti durdurmaya yönelik gayretlere fon sağlanmasını da kapsıyordu.


Download

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world

By entering your email address and clicking “Submit,” you agree to receive updates from the Open Society Foundations about our work. To learn more about how we use and protect your personal data, please view our privacy policy.