Magyarországról Ausztriába, gyalog

2015. szeptember 4-én mintegy 2000 menekült indult el gyalog Budapestről Ausztriába, miután több napra a magyar fővárosban rekedtek, legtöbbjük pályaudvarokon, ahol szinte semmi tájékoztatást nem kaptak. Már 30 kilométert megtettek gyalog az autópályán Bécs felé, amikor késő éjszaka végül buszokat küldtek utánuk, és elszállították őket az osztrák határig. Az egész kaotikus folyamat, melyet a fenti rövidfilm dokumentál, nagyon árulkodó.

Az Európát idén nyáron elérő menekülthullám súlyosan érintette Magyarországot, ráadásul az ország alkalmatlan létesítményei, valamint a felkészületlen kormány elhibázott reakciója következtében válsághelyzet alakult ki a fővárosban, ami egyébként bizonyosan elkerülhető lett volna.

Miközben sok magyar honfitársunk mindent tőle telhetőt megtett, hogy élemmel, vízzel és orvosi ellátással segítse a migránsokat, a hivatalos szervek reakciója nagyrészt abban merült ki, hogy kihelyeztek néhány újabb mobilvécét és ideiglenes vízcsapot a pályaudvarokra. A magyar kormány gyakorlatilag több pénzt fordított a határon felépített drótkerítésre és a migránsokat démonizáló reklámkampányra, mint amennyit évente a menekülttáborokat fenntartó és a menedékkérők adatait feldolgozó bevándorlási hivatalra költ.

Az atlatszo.hu budapesti székhelyű, oknyomozó újságírással foglalkozó sajtóorgánum elsősorban két vizsgálatra összpontosítva dokumentálta a helyzetet. Először is megmutattuk, hogy számos budapesti szálloda kulcsszerepet játszik abban a szervezett üzleti tevékenységben, melynek keretében embereket csempésznek át az osztrák-magyar határon, és amely után a magyar rendőrség a jelek szerint nem indít vizsgálatot.

Azt is bemutattuk, milyen szakszerűtlenül kezelte a helyzetet a rendőrség és a hatóságok, különösen a déli határon, miután a kerítés megépült. A vizsgálatok során kiemeltük a hatóságok munkájában tapasztalt szakmai hiányosságokat, valamint a feltételezhetően szándékos rendőri brutalitást, amellyel szeptember 16-án a röszkei határátkelőnél a menekültek demonstrációját leverték.

A rövidfilmet Halász Áron videós újságíró készítette. Az atlatszo.hu-t a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatja.

Learn More:

Add your voice