Skip to main content

Q&A: Miért elengedhetetlenül fontos a transznemű jogok képviselete

Adél Ónodi in Budapest, Hungary, on October 1, 2018. © Reviczky Zsolt

Ónodi Adél, aNyílt Társadalom Alapítványok fiatal ösztöndíjasa az első transznemű nő aki az Elle Magyarország címlapjára került. Katarzyna Pabijanek, aNyílt Társadalom Alapítványok programvezetője beszélgetett Ónodival ennek kapcsán, valamint jövőbeli terveiről.

Szerinted mi annak a jelentősége, hogy egy széles körben ismert női divatmagazin címlapjára kerültél?

Az, hogy az Elle Magyarország címlapjára kerültem azt jelenti, hogy egyre több ember hajlandó azt elfogadni, hogy a transz nők is nők. Ez igazi mérföldkő, különösen Magyarországon ahol jelenleg LMBTI ellenes a hangulat a politikában és a kultúrában is. 

Nemrégiben fejezted be és mutattad be egyszemélyes színpadi darabodat, Dear Future Mecímmel. Miről szól ez a darab, és mi adta az ihletet hozzá?

Miután 2017 augusztusában, átalakulásom után súlyosan megfenyegettek, elhatároztam, hogy nyilvánosan is bevállalom, hogy transz nő vagyok. Mindig is színész és énekes szerettem volna lenni, de azt is éreztem, hogy ezzel a transz közösségnek is segíthetek. Szeretném, ha annak látnának aki vagyok, és azt is, hogy az emberek megértsék, hogy min mennek át a transznemű emberek. A Dear Future Meegyfajta tündérmese — a tündérmesék nagyon sokszor segítettek abban, hogy feldolgozzam a traumákat — és egyben a képzeletem és az emlékeim szüleménye. A darab egy szimbolikus főhős, Írisz történetén keresztül meséli el az életemet gyerekkoromtól a jelenig. 

Sok sikert magadénak  tudhatsz ilyen fiatalon, de sok kihívással is szembe kellett nézned. Szerinted szerint minek kellene változnia, hogy a transz emberek következő generációinak könnyebb legyen az élete mint neked?  

Szeretném, ha a transzneműeket érintő problémákról a közoktatásban is szó lenne. Azt is szeretném, ha erélyesebben fellépnénk a diszkriminációval szemben. Például annak ellenére, hogy a nemi identitás alapú diszkrimináció tiltott Magyarországon, a rendőrség nem tesz meg mindent a gyűlölet motiválta bűncselekmények ellen. Az is szomorú, hogy a jelenlegi magyar kormány pont az ellenkező irányba halad és még nehezebbé teszi a transzneműek számára a hivatalos név-és nemváltoztatást. Szerencsére azonban vannak olyan szervezetek, amelyek segítenek a problémák megoldásában, például a Transvanilla sokat tett a transz közösségért és azért, hogy mi is ott lehessünk a döntéshozók között.

Vannak újabb terveid?

Szeretném a monodrámámat a lehető legtöbb legtöbbször előadni Magyarországon és majd külföldön is. Szeretném énekesi pályámat tovább építeni és saját dalokat írni. Terveim között szerepel még egy film és egy könyv is. Végsősoron olyan művészként és aktivistaként szeretnék dolgozni, aki sokat tesz a közösségéért. Jelenleg egy magazinon dolgozom, amelyet más transznemű nőkkel együtt hoztam létre, és amelynek célja, hogy hangot adjon különböző hátterű nőknek – romáknak, a szexiparban dolgozóknak, aktivistáknak és a kistelepüléseken élőknek, hogy elmondhassák történetüket.

Read more

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world