A Nyílt Társadalom Alapítványok Magyarországon

Download Files

Töltse le ezeket az információkat. (Frissítve: 2018 május 14-án)
46.2 KB pdf

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működnek Magyarországon: alapítónk, Soros György ekkor hozta létre a Magyar Soros Alapítványt. Magyarország akkor még mindig a kommunista egypártrendszer uralma alatt állt, de az új alapítvány ösztöndíjakat tudott nyújtani magyarok számára, akik így lehetőséget kaptak külföldi utazásokra és tanulmányokra. Az alapítvány ezen kívül könyvtárakat és tudományos kutatásokat is támogatott anyagilag.

1989-ben enyhült a kormányzati kontroll, így az alapítvány már újonnan alakult civil szervezeteket és médiacsoportokat is támogatni tudott, miközben a magyarok az 1990 májusában tartandó szabad választásokra készültek.

A kommunista rezsim bukása után a támogatási tevékenység már az oktatásügyi és egészségügyi reformra is kiterjedt, és mindemellett azoknak a magyaroknak is segítséget nyújtott, akik az akkor újonnan kialakult piacgazdaság megpróbáltatásaival küszködtek.

Ma is támogatunk olyan magyar partnereket, akik a független újságírásért vagy a korrupció és a diszkrimináció felszámolásáért dolgoznak.

Infographic
Republish: This image is licensed under CC BY-NC-ND and may be used for free with attribution.

Kilenc tény Magyarországról és a Nyílt Társadalom Alapítványokról:

  1. A budapesti iroda a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik regionális központja, 100 munkatársának 60%-a magyar.
  2. 1985 és 1995 között a Magyar Soros Alapítvány több mint 4,4 millió dollárt fordított arra, hogy könyvtáraknak, kórházaknak és más közintézményeknek fénymásoló gépeket szerezzen be, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy az állami ellenőrzés dacára is megvalósulhasson a gondolatok és információk szabad áramlása. 
  3. 1991 és 1996 között az alapítvány több mint 5 millió dollárt fordított arra, hogy több tízezer általános iskolás gyermek ingyenesen juthasson reggelihez akkor, amikor számtalan család gazdasági nehézségekkel küzdött a kommunizmust követő átmenet időszakában.
  4. Az 1990-es években az alapítvány az egészségügyi ellátás korszerűsítését célzó nagyszabású programot támogatott, amelynek keretében ultrahangos diagnosztikai szkennerekkel sikerült ellátni Magyarország több kórházát.
  5. 1997 és 2004 között, amikor a hajléktalan emberek között ugrásszerűen megnövekedett a TBC-megbetegedések száma, az alapítvány a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal partneri együttműködés keretében 40,000 ember szűrővizsgálatát tette lehetővé.
  6. A Nyílt Társadalom Alapítványok anyagi támogatásának köszönhetően több mint 3200 magyar—többek között Orbán Viktor miniszterelnök—kapott lehetőséget külföldi tanulmányokra.
  7. Alapítónk, Soros György több mint 250 millió dollárt adományozott a Közép-európai Egyetem (CEU) létrehozására. A Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíjával eddig több mint 2100 magyar diák tanult a CEU-n.
  8. 2010-ben a Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió dolláros azonnali segélyt tett elérhetővé, miután az ajkai alumíniumüzem zagytározójának a gátja átszakadt, aminek következtében mérgező iszap zúdult a térségre, tíz ember halálát okozva.
  9. A 2008-as pénzügyi világválságot követően Magyarországon 8,6 millió dolláros sürgősségi támogatást nyújtottunk több mint 150 olyan helyi civil szervezetnek, amelyek a gazdasági és szociális problémák leküzdésében segítették a lakosságot.