Skip to main content
Newsroom Press release

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata közleménye

BUDAPEST—Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlan állítás az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány.

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata több olyan kelet-közép európai országban támogatja a civil társadalmat, amelyek érintettek a jelenlegi menekültválságban. Horvátországban, Szerbiában, Macedóniában és Magyarországon segíti a civil szervezeteket, ahogy tette azt az elmúlt 25 évben is.

Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlanság az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány. A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata azokat a civil társadalmi szerveplőket támogatja, akik emberséges és felelősségteljes módon próbálnak hozzájárulni a menekültválság kezeléséhez és esetleges megoldásához.

Az Alapítvány hosszú ideje támogatást nyújt menekülteket és migránsokat segítő szervezeteknek, és a jelenlegi válságos helyzetben is együtt kíván gondolkodni velük. Magyarországon a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság részesült támogatásban, amelyek többek között jogi segítséget nyújtanak migránsoknak és menedékkérőknek. Jogi segítségnyújtásra pedig azért van szükség, hogy a kiszolgáltatott menekültek tudatában legyenek jogaiknak és ne eshessenek jogsértés áldozatául.

Görögországban olyan szervezetek működéséhez járulunk hozzá, melyek figyelemmel kísérik és dokumentálják a határokon és a befogadó állomásokon történteket, többek között az emberi jogok megsértését. Ebből a célból hoztuk létre 2013-ban a Szolidaritást Most! központokat, amelyek Tesszalonikiben és Athénben helyi szervezetekkel együtt jogi és egészségügyi támaszt nyújtanak a rászoruló menekülteknek.

Olaszországban évek óta dolgozunk civil szervezetekkel azon, hogy javuljon a menekültek és migránsok nehéz és sokszor embertelen helyzete. Igyekszünk elősegíteni, hogy a közvélemény tények alapján alkothasson véleményt a menekültekről. 

Szerbiában, Horvátországban és Macedóniában az az Alapítván célja, hogy a helyiek válaszokat találjanak a legsúlyosabb veszélyhelyzetekre és hosszútávú megoldásokat az elhúzódó válság enyhítésére.

Csatlakozunk azokhoz az európai civil partnereinkhez, akik közös európai fellépést követelnek annak érdekében, hogy az emberi szolidaritás alapján, a nemzetközi joggal és emberjogi elvekkel megegyező, fenntartható megoldás szülessen a menekültválság kezelésére.

###

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata életképes és toleráns demokráciák építésén dolgozik, ahol a kormányok elszámoltathatók az állampolgárok felé. Támogatja az igazság, az emberi jogok, a szólásszabadság érvényesülését, valamint az egészségügyi ellátásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférés jogát. Jelenleg több mint 100 országban működik együtt a helyi közösségekkel.

Read more

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world