Skip to main content
Newsroom Press release

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata közleménye

BUDAPEST—Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlan állítás az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány.

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata több olyan kelet-közép európai országban támogatja a civil társadalmat, amelyek érintettek a jelenlegi menekültválságban. Horvátországban, Szerbiában, Macedóniában és Magyarországon segíti a civil szervezeteket, ahogy tette azt az elmúlt 25 évben is.

Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlanság az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány. A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata azokat a civil társadalmi szerveplőket támogatja, akik emberséges és felelősségteljes módon próbálnak hozzájárulni a menekültválság kezeléséhez és esetleges megoldásához.

Az Alapítvány hosszú ideje támogatást nyújt menekülteket és migránsokat segítő szervezeteknek, és a jelenlegi válságos helyzetben is együtt kíván gondolkodni velük. Magyarországon a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság részesült támogatásban, amelyek többek között jogi segítséget nyújtanak migránsoknak és menedékkérőknek. Jogi segítségnyújtásra pedig azért van szükség, hogy a kiszolgáltatott menekültek tudatában legyenek jogaiknak és ne eshessenek jogsértés áldozatául.

Görögországban olyan szervezetek működéséhez járulunk hozzá, melyek figyelemmel kísérik és dokumentálják a határokon és a befogadó állomásokon történteket, többek között az emberi jogok megsértését. Ebből a célból hoztuk létre 2013-ban a Szolidaritást Most! központokat, amelyek Tesszalonikiben és Athénben helyi szervezetekkel együtt jogi és egészségügyi támaszt nyújtanak a rászoruló menekülteknek.

Olaszországban évek óta dolgozunk civil szervezetekkel azon, hogy javuljon a menekültek és migránsok nehéz és sokszor embertelen helyzete. Igyekszünk elősegíteni, hogy a közvélemény tények alapján alkothasson véleményt a menekültekről. 

Szerbiában, Horvátországban és Macedóniában az az Alapítván célja, hogy a helyiek válaszokat találjanak a legsúlyosabb veszélyhelyzetekre és hosszútávú megoldásokat az elhúzódó válság enyhítésére.

Csatlakozunk azokhoz az európai civil partnereinkhez, akik közös európai fellépést követelnek annak érdekében, hogy az emberi szolidaritás alapján, a nemzetközi joggal és emberjogi elvekkel megegyező, fenntartható megoldás szülessen a menekültválság kezelésére.

###

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata életképes és toleráns demokráciák építésén dolgozik, ahol a kormányok elszámoltathatók az állampolgárok felé. Támogatja az igazság, az emberi jogok, a szólásszabadság érvényesülését, valamint az egészségügyi ellátásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférés jogát. Jelenleg több mint 100 országban működik együtt a helyi közösségekkel.

Read more

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world

By entering your email address and clicking “Submit,” you agree to receive updates from the Open Society Foundations about our work. To learn more about how we use and protect your personal data, please view our privacy policy.