Skip to main content

Hogyan segíthetik a drónok az átláthatóságot?

00:00

Noha a drónokról általában pusztító katonai műveletek jutnak az eszünkbe, fegyvertelen változataik a civil társadalom számára is egyre hasznosabb eszközök, mivel madártávlatból képesek bemutatni a valóságot szinte bármiről, legyen az egy demonstráció mérete, vagy éppen a korrupt politikai elit gátlástalanul összeharácsolt vagyontárgya.

A kormányzati ténykedéseket figyelő szervezetként és az oknyomozó újságírás műhelyeként már többször is használtunk drónokat annak érdekében, hogy—szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt—új perspektívából mutathassuk be olvasóinknak az országban zajló kulcsfontosságú eseményeket.

Drónokkal készült felvételek segítségével sikerült feltárnunk kormányzati politikusok és kormányközeli oligarchák rejtett birtokait, többek között a magyar miniszterelnök veje érdekeltségébe tartozó cégek tulajdonában álló kastélyokat. A személyes gazdagodás ilyen konkrét bizonyítékai—amelyeket sok esetben csak a levegőből lehetséges fényképezni—mindenki számára világossá teszik, hogy milyen mértékű korrupció és egyenlőtlenség uralkodik körülöttünk.

A drónok használata ugyanakkor dokumentálja a civil társadalom erejét is. 2014-ben légi felvételeket készítettünk a kormány internetadója elleni tüntetésről. A közelmúltban arról készítettünk filmfelvételt, ahogyan a menekültek Budapesten keresztül gyalogolnak—tragikus sorsuk bemutatásával igyekeztünk ellensúlyozni azt a kormányzati kommunikációt, amely a menekülteket veszélyes ellenségnek és megszállóknak állította be

A drónok használata minden esetben segítséget jelentett a tömegek létszámának minél pontosabb meghatározásában, ami rendszerint bonyolult feladat a sajtó számára is. Más magyar újságírók rendőrségi ellenállásba ütköztek, amikor drónokat akartak használni ezeknél az eseményeknél—az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás ugyanis még mindig nem egyértelmű.

Mivel egyre többen kezdenek drónokat alkalmazni igen változatos célokkal, fontos lenne egy a felhasználásukat szabályozó jogi keret megalkotása. Ehhez arra lenne szükség, hogy a hatóságok konzultációt folytassanak erről civil szervezetekkel és újságírókkal, hiszen egyszerre kell szem előtt tartani a magánélethez való jog, a sajtószabadság és a társadalom tájékoztatásának érvényesülését.

Az atlatszo.hu támogatója az Open Society Foundations.

Read more

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world

By entering your email address and clicking “Submit,” you agree to receive updates from the Open Society Foundations about our work. To learn more about how we use and protect your personal data, please view our privacy policy.